Bu Blogda Ara

Translate

7 Kasım 2021 Pazar

Modern Bir Bilim Olan Farkındalık #mindfullness


Kelimelerin modern birleşim kümesi içinde dilimizde bulunan ama oturduğumuz koltukta aklımızdan çıkmayıp yerini mindfullness isimli bir kelimeye bıraktığını fark etmişizdir. Daha doğrusu bu niteliğe sahip insanlar için farkındalık konularından birisi olabilir. 

Salt düşünce içinde bir dilin bile organik kalması gerektiğini düşünen insanlar vardır. Karşılığı olan kelimeleri birbiri yerine kullanmak sadece değersizlik abidesidir. Ancak karşılığı ve kapsamı olmayan kelimeler için değerli bir sonuçtur.

Kelimesel nutuk kısmının bir sonraki adımı bu farkındalık içinde, farkındalık tanımını ve yaşantısını düzenlemek olabilir.

Bir başka dinin içinden SATİ kelimesi ile karşılaşıyor insanlar aslında. Bu kelime de bir farkındalık sembolü, Sanskritçe'den köken alan kelimenin bir ucu da Çin'e ve Tibet coğrafyasına dayanıyor.

Kelimelerin kökenlerine bakmak alışkanlığım oldu,  temel nedeni ise insanların davranışlarını konuşmaya aktarmasından gelmekte. Bir kelimenin nereden geldiğini bilmek, bir olayın nere başladığını bilmek gibidir. 

Coğrafyamızda da farklı farkındalık durumları mevcut. Semaya çıkan Semazen'lerin ruhundaki farkındalıkta bunun bir parçası olabilir. Bazılarının nedensiz yaptığı ama bazıları için güne başlama seramonisi olan sahil kenarında deniz kokulu gün doğumları da bir farkındalıktır.

Klinik bir yayın üzerinden gidelim; Kentucy Üniversitesiden Bear tarafından hazırlanan derlemede bilinçli farkındalıktan bahsedilir. Dikkatin şimdiki zamanda toplanıp, yargılamanın geride bırakılarak anı yaşama durumu, bilincin ön plana çıktığı psikolojik süreç olarak tanımlamıştır. Bu süreç özellikle sağlıklı bir psikloji ve fizyoloji için yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da önem teşkil etmektedir.

Bu derin bir dalış durumu olarakta nitelendiribilir. Burada ufak bir uyarı yapmam gerekli eğer bir Post-Travmatik stres bozukluğu durumunuz varsa, bu derin dalışlarda içeride uyuyan bazı duygular tetiklenip sizi depresyona yitebilir.Kontrolsüz şekilde yapılan farkındalık deneyimlerinde insanlar kendilerine zarar verebiir.

Lakin, nefesin been üzerindeki hareketi ile başlanan deneyim, bir bedeni tanıma ile devam ederken, beden üzerindeki fizyolojik durumun dengelenmesi sağlanır. Bunun yanı sıra bu dalışlar sadece bir sandalyeye oturarak, yerde lotus pozisyonunda olmak zorunda değil. Elinizdeki bir bardak kahvenin ağzınızın içine girdikten sonra damak, gırtlak ve dil üzerindeki tat alma noktalarındaki izlerini takip ederken de olur.

Fast-Food türünde yaşamlarımız içinde durup ben kimim demeye başlayınca insan büyük bir farkındalığın içine doğuyor. İtalyan sokaklarında açılan bir fast-food restoranı ile başlayan büyük bir olay da hayatı doğru yaşamaya itmek istemiştir. Ülkemizde de birçok şehirde bu nitelik mevcuttur. Cittaslow şehirleri görmek isteyenler için bir link bırakıyorum.

Hayatın içinde kaybettiğimiz değerleri, üretim adı altında kölelik niteliğine çeviren hızlı yaşamın, bir nefes kadar uzağa itip, anın tadına varıp, durup farkında olarak yaşamak saece hayatta kalmayı değil yaşamayı sağlayacak bir deneyimin ilk adımı olacaktır. Bu deneyimi paylaşacak bir çevre içinde olmak ise mükemmel bir yaşamın, belki de dünyadaki cennetin ilk adımı olacaktır. 

Bir nefes kadar uzağımızda olmayan hayatı aldığımız nefesin içimizdeki yolculuğu ile anlayarak yaşabiliriz.

2 yorum:

  1. 👏👏👏👏👏👏Tebrikler

    YanıtlaSil
  2. Kendi içimizde o yolu bulabilmek ayrı bir macera.
    Çok güzel bir yazı ortaya çıkarmışsın. Tebrik ederim ��

    YanıtlaSil