Bu Blogda Ara

Translate

26 Haziran 2018 Salı

#TekSöz 2: Galileo'nun Pergeli

Galile Galileo
Kitap üstüne eleştirilerde ikincisi, Küçük İskender'e ait olan güzel bir eserden, Galileo'nun Pergeli ;
Yaşama hakkından çok; hayatta kalma hakkını kullanmaktayız.




Aslında çok mantıklı bir söz, hele günümüz dünyasında, coğrafya olarak Orta Doğu düşünülür ise. Burada insanlar yaşamı oyun diliyle "Brutal" seviyeden  yaşıyor. Daha hayatın ilk gününde kafasına bir bomba düşerek ölebilir, ergenliğin birinci yılı sonunda birisi ile zorla evlendirilebilir ya da daha kemikleri bile yerine oturmamış iken bedeninden ağır yükler taşımak zorunda olabilir. 

Bazılarımız için hayat ünlü bir TEDx konuşmasında geçtiği gibi, dikdörtgenler prizmaları içinde git gel ve dikdörtgenler prizmaları arasında geçişler ile oluşmaktadır.

Ya da Türk Sineması'ndaki bana göre şaheser sayılan bir filmde söylediği gibi; " toplum normları ne belirtti ise onu yaşamak gerekir." şeklinde savunulur. Aynı sahnede devam eden tirad içinde geçen " mesela toplum kolejde okumayı başarı görüyorsa, kolejde okumalısın" sözünde de konuyu güzel bir örnekle açıkladığı görünmektedir.

Eee, sonuçta bulunduğumuz yerde normal sebeplerle yani travmaya maruz kalmadan ya da açlık gibi bir şok nedeni içine girmeden ölmek nerede ise başarı sayılır düzeye gelecek yakında. Sınırların bu kadar çok değiştiği ve aralardaki geçişlerin sadece savaş nedeniyle olduğu yerde tabi ki insanlar "yaşama hakkı" konusunda değil, "hayatta kalma" konusunda endişeye sahip olacaklardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder