Bu Blogda Ara

Translate

8 Ekim 2016 Cumartesi

Kendimce Ufuk Açan Filmler...

Sabah böyle çevreye bakarken okuduğum metinlerden ilham alıp izlediğim ve cidden üstüne oturup düşündüğüm filmlerden örnekler paylaşmak istiyorum:
(Aslında en korsanından bütün filmlere link verirdim ama içimden gelmedi sadece fragman vereceğim, yorum yazarsanız link veririm.)



1. Man From Earth - Dünyalı

İnsanların ölümsüzlüğünü hepimiz düşledik bugüne kadar, farklı açılardan. Mesela şimdi şuradan 1000 yıl yaşasan ne olur diye. Ya 10000 yıl yaşasa idin hem de böyle en ilkel dönemlerde iki kabilenin bir saban için birbirine girdiği çağda, sonra gördüklerin neler olurdu?
Dünyadaki farklı görüşlerin sorgulanması için bu filmi öneririm.

me>


2. Matrix

İnsanların bu filmi pek hoş bulmadıklarını da duymuştum, bazı sohbetlerimde arkadaşlarımın da beğenmediklerini hatırlıyorum. Bu üçleme benim için bir filmden öte, insan aklının hayal gücünün tasavvur ettiği en güzel örneklerden birisidir.
Farklı bir dünya değil kendi dünyamız, kendi elimiz ile, kendimizden daha az akıllı canlılarca köleleştirilmemiz. Aslında modern dünyadan tek farkı beynimize girmeyen çubuklar.




Tabi eklemek istediklerim var, sene 1999 yani daha 2. milenyum başlamadan bu şekilde yapılmış bir filmden bahsediyoruz. Bence bu bile başlı başına bir gösterim. Bir de bunun bonusu var:
Eğer "Matrix" i anlamak isterseniz filmden sonra "Animatrix" i izlemenizi öneririm.





3. Kaybedenler Kulübü

Tarzı ile çok başarılı bir yere gelse de felsefesi ile Türk sinema tarihinin bence en başarılı filmidir. Nejat İşlerin filmle ilgili düşüncesi aslında tam olarak bunu açıklıyor: "Eğer bunca varlık içinde kazanan onlar değil ise bu karakterler asıl kaybeden olsunlar."
Orjinalinde 1990lı yıllardan bir radyo programının uyarlanmış hali olsa da asıl programı yapanlar filmi hala kabul etmiyor.
Radyoda konuşup muhabbetlerinden keyif alan iki adamı bir de varlık içinde yokluk çeken insanlar gözüyle izlemenizi öneririm.





4. Slumdog Milionare

Aslında bu film bana öğrencilik hayatımı anlatıyor. Başlı başına hayatın seçilim stilini arka plandan izleyebiliriz. Tek bir açıklaması var bence: "Doğru anda doğru yerde olmak". Film başlı başına bunu anlatıyor.
Bir gün bir sınava girecek iken sadece kitabın 10 da 1'ine bakma şansın olmuştur lakin sınavda yüzde 100 başarı yapabilirsin. Önemli olan doğru onda birde olmak.





5. 3 Idiots

Evet, bir Hind filmi ile listeme son veriyorum. Bu film ise eğitimin isim prestij ve ya başka bir şey için değil kişisel arzular için var olduğunu hissettiriyor bana. Ayrıca saçma salak uzun ve açıklama yapacak iken edebiyat parçalayan tanımları dünya üstünden kovmamızı öneriyor da olabilir. Son mesajı da "eğlenmek" olsa gerek. Yoksa bunca işin arasında uğraşılmaz olurdu dünya.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder