Bu Blogda Ara

Translate

7 Ocak 2017 Cumartesi

Oranlar ve Orantılar

Hario V60, A seriously clean and flavourful cup.: Aslında genel olarak hayata bir tutam tuz katarak başladığımız "Türk Aile Yaşamından" yola çıkarsak, kurallara uymak yerine yorumlamak hepimizin daha çok işine gelen durumdur. Bazen de bu durumda biraz olsun kurallara uymak gerekir.
Deneme ve yanılmalar, tecrübeler ile sonuca varmak çok basit aslında.
Bir de olaya farklı bir yerden bakalım, kuralları ile kahve...

Tatlar, oran ile gelir. Kurallara prosedürlere uyarak elde edilir denir. Mesela, bir gram kahveye 15 gram su katararak orta dereceden bir kahve elde edersiniz. Ama yumuşak isterseniz 17 gram katın, sert isterseniz 12 gram, belkide sizin için ideal olanı 13 gramdır.

Uzmanlar 1 e 15 diyor bilelim ama...

Bu kuralların güzel bir tarafı var ama farkındaysanız. O da azda olsa sınırları görmenizi sağlar. Deneme yanılma yapmak için alanı daraltır. Mesela 1 gram kahveye 25 gram katarak aslında çok çok az esans alacağını baştan görürsünüz. Bu sayede ortadan başlayıp istediğiniz yöne girseniz damağınızı mutlu edersiniz.

Kuralları bilmek güzeldir, uymak konusun tartışmalı. Sonuçta kuralları yönergeleri biz çıkardık, ana "normal şartlar" hepimizde aynı olmadığına göre "NŞA"da biz biz değiliz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder