Bu Blogda Ara

Translate

13 Ağustos 2018 Pazartesi

Zinde Başlangıçlar

uyku eeg ile ilgili görsel sonucu
Uyku ve dalgaları

Aslında bu tarz davranışların temelini "volume up" şeklinde ingilizce kökenden gelen bir bakış açısıyla tanımlasak güzel olur. Neden bir yükselme isteği desek; gün içinde sporcu olmayan çalışan bir bedendeki 70-80 arası giden nabzın uyku ile 60'lara hatta 50'lere düşmesinin ardına güneşi selamlayan anlarda yükselişini hızlandırmak amaçlanıyor diyebiliriz.


Ya da daha ileriye gidelim, dalgalar ve değişimleri diyelim. Beynin ürettiği dalgaları "hz" tipinde değerlendirip derinlikler arası geçişleri tartışıyor bilim insanları. Bizim için buradaki en önemli nokta "ayılma" konusu ise geçişi hızlı yaşamak daha doğrusu uyanmak gerekli.

Yandaki şekilde basit bir örneği var, buradaki dalgalanmaların geçişi mühim, bütün bunlar aslında verilerin işlenmesi, kalıcı hafızanın sağlanması, uyanık ve algılayan bir beden ile tüm kaslarında felç olan hareketsiz bir beden arasındaki geçişi anlatıyor. Dalgalar değiştikçe bedenin hareket yeteneği, uyanabilme hassasiyeti, nöronlar arası bağların sağlamlığı da yeniden şekilleniyor ve yeni güne artık verileri temizlemiş bir şekilde öğrenme heveslisi olarak uyanma imkanı sağlanmış olunuyor.

Şimdi gel gelelim buradaki güzelliklere;

be happy morning ile ilgili görsel sonucu1. Aslında güne su içerek başlamak çok mühim galiba, herkes onu önerir oldu. Bir de düz içmemek gerek sanki, içine evdeki meyveleri atın falan diyorlar, bu kısmına tartışmalı bakıyorum ama su alımının metabolizma üstüne etkisi ortada. Bu durumda su içmek "in" diyelim.

2. Benim önerim müzik. Güne güzel bir müzik ile başlamak ama müzik derken de en önemli özelliği ritmi. Seçtiğiniz parçadaki ritm miktarı kalp atış hızınızın üzerinde olursa yani minimum 100 bpm bir şarkı seçerseniz işte o zaman ayılmaya destek olur.

3. Kahve yani kafein, zaten bunu anlatmaya gerek yok, uyarıcı niteliği ile başlı başına en güzel faktörlerden birisi. Kalp atışını arttırır ve dünyaya getirir sizi.

Bunun dışında; nefes egzersizi, aerobik egzersiz, belki ufakta olsa yatak keyfi, ılık bir duş ve güne motivasyonu yüksek notları okuyarak başlamak gayet doğru seçimler olacaktır. 

Tabi başladıktan hemen sonraki ilk iş kahvaltı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder