Bu Blogda Ara

Translate

9 Ocak 2021 Cumartesi

Radyolojik Görüntüleme ve Ücretsiz DICOM İndirme


X ışınlarının keşfi ile başlayan bir serüven günümüzde hareket eden atomların salınımlarını ölçerek devam etmektedir. Bir bakışta insaın her noktasına odaklanabilen ve bize çok farklı şeyler gösteren birçok farklı sistemi barındırmaktadır.

DICOM - Tıbbi Dijital Görüntüleme ve İletişim
X-Ray/Röntgen: tanısal amaçlı en sık kullanılan yöntemdir. 22 Ocak 1895 yılında ilk grafi çekilmiştir. İyonlaştırıcı radyasyon içeren bu yöntem, doku üzerinde molekülere bağların kırılmasına neden olabilir. Bundan dolayı sağlığa zarar verebilir. Ancak özellikle kemik dokunun hasarını ve beden içinde havanın, yabancı cisimlerin takibinde çık etkilidir.

Tomografi: 1915 yılında icat edilmiştir. Vücud içerisinde kesitsel görüntüler almaktadır, 1 mm ile 10 mm arasında görüntüleme yapabilmektedir. X-ray'e göre daha fazla radyasyona maruz kalınmaktadır.Ancak gelişen teknoloji ile radyasyon maruziyeii azalmakta ve görüntü kalitesi artmaktadır.

Ultrasonografi: beden içerisine ilerleyen ses dalgalarının yasıma ve kırılmalarının incelenmesiyle ortaya çıkan görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem radyasyon içermesede ses dalgalarının titreşim etkisi nedeniyle ısıtıcı bir özelliği mevcuttur. İç organların incelenmesinde, özellikle solid olmayan yani kemik dışı organların değerlendirmesinde önemli bir yeri mevcuttur. Taşınabilir olması da önemli bir özelliğidir. Hareket eden sıvıların takibi sayesine doppler görüntüleme yapılabilmektedir, damar yapılarının incelenmesini sağlar.

Anjiyografi: Bedene verilen konstrat maddenin takibiyle damarsal yapıların görüntülenmesidir, tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme sistemlerinde kullanılabilmektedir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme: manyetik alan içerisinde radyofrekanslarının yansımalarından doğan görüntülerin incelendiği büyük mıknatısların meydana getirdiği makinelerdir. Radyasyon içermezler, gebelikte güvenle kullanılabilirler.


Görüntülerin oluşturulması ile 2 veya 3 boyutlu verilerin depolanması için DICOM adı verilern dosyalar tanımlanır. Bu evrensel olarak tıbbi görüntüleme dosyalarının ortak halidir. Evde veya başka ortamlarda bu dosyalarınızı ücretsiz incelemek için ÜCRETSİZ DICOM GÖRÜNTÜLEYİCİYİ BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder