Bu Blogda Ara

Translate

11 Haziran 2021 Cuma

Müzik Kalbinizi Nasıl Etkiler?

 Tüm denklemlerde iki taraflı bir sonuç ararız. Eşitlik denklemlerinde eşitlik, büyük veya küçük için şartın yerine getirilmesi gibi. Bir de kimyasal denklemler vardır, giren ve çıkanlar arasında bir denge meydana getirmek üzere işler. 

Tepkimenin girdisinden ürün elde edilirken tersinir mekanizma üründen girdi elde ettirir. Bir tarafta daha çok birikim olsa da asla yüzde yüz tek tarafa kaymaz. 1803 yılında Berthollet isimli bilim adamının keşfi olarak dünyaya girdi.

Bende bir başka yönünden, insan bedenindeki tepkimelerden birisinden bahsedeceğim.

 

Güne güzel bir müzikle başlamayı sevenler (bunu söylerken herkes bir an olsun enerjimi ondan alıyor olabilir diyebilir) bunu her sabah tadıyorlar. En güçlü uyaranlardan birisi olan müzik uyanma, emosyonel bir denge için olmazsa olmazdır. Hayatın ritmi vardır. 

Çalışmalar bir şeyi keşfetmiş, kalp hızı, solunum hızı, müzik ritmi arasında bir denge mevcut. Hoş olmayan bir müziğe kulak veren birey için kalpte yavaşlama söz konusudur. İnsan bedeninde bu içsel dürtülerin temelinde ilkel beynimiz varken, müzik temelli bu değişimleri insanı insan yapan ön beyin bölgesinden kaynaklandığı gözlemlenmiş.Müzüğün uyarıcı gününü algılayan beyin kalbin ritmine yön vermeye başlamıştır.

Müzik seçimimizde bazı prensipler var ama:

  • Sakinleşmek için slow müzikleri tercih ederiz.
  • Enerjik bir başlangıç için hızlı ritme sahip müzikleri tercih ediyoruz.
  • Bir grup müzikten hoşlanmıyoruz.

Kişisel seçimlerin ürünü olan parçalar var, duygular anılar arasında gezdirip, hafıza yaptırıyor.

Araştırmacıların saptadığı ince bir nüas var, dinlenen müzik türü (sevilen, nötr ve sevilmeyen) sessizlik arasındaki ilişkide, sevilen müziğin atfedilir bir gücü olması ve bunun hayatında çeşitli hastalıklar olan (ülseratif kolitlilere bakmışlar) yansıması mevcut.

Bir ince nokta da EKG üzerinde mevcut, müziğin ortaya çıkardığı etki kalbin pompa sisteminin gücünü de değiştirmektedir. Ventriküllerin kasılması (QRS) gözlenen evrede ve Ventriküllerin gevşediği (ST) evrede amplidüt artışı saptanmış.

 Kan basıncı: Kişilerin kan basıncı yüksek ise yani bilinen hipertansif kişiler ise, düşük ritimli müzükler ve sakin solunum tansiyonun düşürülmesinde etkin bulunmuş.

Ağrı: Ağrının en şiddetli olduğu, ölümün sınırındaki hastalar kalp krizi geçirenlerde (AKS, anjina) meta-analizler ağrıyı azaltabileceğini göstermiş. Bu durum beynin internal opioid salınımıyla ilişkilendirilmiştir. 


Kaynak: Stefan KoelschLutz Jäncke, Music and the heart, European Heart Journal, Volume 36, Issue 44, 21 November 2015, Pages 3043–3049 Kaynak DOI

 

Edit: Eğlenceli bir müzik listesi ektedir. Yerli ve enerjik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder