Bu Blogda Ara

Translate

13 Ekim 2021 Çarşamba

Dürtüsellik ve Akıllı Yaşam Ürünlerimiz

Dürtüsellik ve Akıllı Telefon
Dürtüsellik ve Akıllı Telefonlar
Her yerde bir an içinde var olmak, her yeri aynı anda kontrol etmek, çoklu görevin bir farklı boyutu gibi olan çoklu alan kavramı hayatımızın içine girmiş durumda. Tüm bu dünya üzerinde, sınırları ortadan kaldıran teknolojik gelişmeleri kullanarak hayatımızı kolaştırdığımız ortada. Tabi biz insanların hayatına giren her enstrüman onların davranışlarında, sonra ruhlarında ve fizyolojilerinde, sürecin az ilerisinde epigenetik yapısında ve belkide en sonunda genetik yapısında değişim meydana getirerek gelişimimizi ve daha sonraki nesillerde ilerlememizi sağlıyor.

Hayatımızın içine giren bu akıllı cihazlar ve değişen davranışlarımız üzerine yapılan bir çalışmadan bahsetmek istiyorum.

En başta her yaştan insanın en kolay ulaştığı cihaz olan akıllı telefonlar ile yapılacak şeyleri hayal etmek ile başlayalım.

Uygunsuz davranışları; kumar, yasal olmayan ve zarar verici şeylerin kullanımı... Tabi bunu yaparken, zaman yönetimini kaybetmek farklı bir boyut. 

101 kişinin katıldığı çalışmada, akıllı telefonların gerçek verilerinin analizi ile yapıldı. 

  • Ödül arama eğilimleri
  • Ödüllere verilen tepkiler
  • Öz kontrolleri
  • Ödüllere verilen tepkiler değerlendirildi.

Ortaya çıkan en temel sonuç ise akıllı telefon kullanımı ile insanların kendini kontrol edebilme yeteneği arasında negatif bir ilişkinin var olduğu saptanmıştır. Akıllı telefon kullanımı ile dürtüsellik arasındaki ilişkinin yükseldiği gözlemlendi.

Çalışmanın ikincil sonuçlarından birisi de telefonları kullanma süreleri arasındaki ilişkiydi. Çalışmaya katılan kişilerin %71'i söylediğinden daha uzun süre telefon kullandığı, %17'sinin ise tahmininden az telefon kullandığı görüldü. 

Bu çalışma insanların günlük hayatı içinde davranış değişimi gerçekleştiren cep telefonlarının yaplış davranışlara ittiğini gösteren sonuçları ortaya koymuştur.

 

Kaynak: Schulz van Endert T, Mohr PNC (2020) Likes and impulsivity: Investigating the relationship between actual smartphone use and delay discounting. PLoS ONE 15(11): e0241383. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0241383

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder