Bu Blogda Ara

Translate

10 Ocak 2023 Salı

Araştırmada Yapay Zeka Kullanırsam: "Benötesi Psikiyatri"

Farklı bir yaklaşım yaptım ve daha önceden farklı şekilde değindiğim bir bilim dalı üzerine yapay zekanın internette bulduğu şeylerden ortaya çıkarttığı döküman oluşturmak istedim.

"Generative Pre-trained Transformer" olarak tanımlanan GPT'nin 3. versiyonu ile yaptığım konuşma sonrasında bana söylediklerini çevirip buraya ekliyorum:

ChatGPT için soru


 

DALL-E "Transpersonal psychology"

 

Transpersonal psikoloji, bireysel benlik ile daha büyük evren veya transpersonal benlik arasındaki ilişkiyi inceleyen bir psikoloji dalıdır. İnsan gelişimi, maneviyat ve aşkınlık arasındaki bağlantıları araştırır ve daha büyük evrenle daha derin bir bağlantı yoluyla insan deneyiminin nasıl geliştirilebileceğini anlamaya çalışır.

Transpersonal psikoloji, 1960'larda ve 1970'lerde, bireysel benliğe ve akıl hastalığının tedavisine odaklanma eğiliminde olan geleneksel psikolojinin sınırlamalarına bir yanıt olarak ortaya çıktı. Transpersonal psikoloji bunun yerine, manevi ve aşkın deneyimleri de dahil olmak üzere kişiye bütün olarak bakar ve bireylerin manevi ve insan varlıkları olarak tam potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaya çalışır.

Benötesi psikolojinin temel temalarından bazıları şunlardır:

  • Manevi uygulamalar ve gelenekler de dahil olmak üzere insan deneyiminin manevi ve aşkın yönlerinin incelenmesi.
  • Manevi gelişim, kendini aşma ve kendini gerçekleştirme için insan potansiyelinin incelenmesi.
  • Bireysel benlik ile daha büyük evren arasındaki ilişkinin ve bu ilişkinin nasıl geliştirilebileceğinin incelenmesi.
  • Meditasyon ve farkındalık gibi ruhsal ve tefekkür uygulamalarının psikolojik tedavi ve kişisel gelişimde kullanılması.
  • Olağandışı bilinç durumlarının incelenmesi ve bu durumların kişisel gelişim ve şifa için potansiyel faydaları.


Kişiötesi psikoloji alanı disiplinler arasıdır ve psikoloji, felsefe, ruhani çalışmalar, sosyoloji ve antropoloji gibi alanlardan yararlanır. Bu çalışma alanı, geleneksel akademide yaygın olarak kabul görmemektedir ve psikolojide uç bir konu olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, alanda artan sayıda bilimsel makale ve araştırma vardır ve bazı üniversiteler benötesi psikoloji alanında akademik programlar sunmaya başlamıştır.

 2. soru: "Benötesi psikoloji" Stanislav Grof'a göre nedir?

Stanislav Grof, kişilerarası psikoloji alanına katkılarıyla tanınan Çek doğumlu bir psikiyatristtir. Hızlandırılmış nefes alma, çağrışım yapan müzik ve içsel deneyimlere odaklanma ile indüklenen olağan dışı bilinç durumlarının kullanımına dayanan Holotropik Nefes Çalışması adlı teorik bir çerçeve ve bir terapi yöntemi geliştirdi.

Grof'un yaklaşımı, psişenin, olağandışı bilinç durumlarıyla erişilebilen derin bir bilgelik ve şifa kaynağı içerdiği fikrine dayanmaktadır. Tüm canlı varlıkların deneyimlerini ve anılarını ve insanlığın kolektif bilgeliğini içeren bir enerji ve bilgi alanını temsil eden "Kolektif Bilinçdışı" veya "Transpersonal boyut" un varlığını önerdi.

Grof'un çalışmaları, insan bilincinin üç düzeyi olduğu fikrine odaklanır: bilinçli, kişisel bilinçdışı ve kişilerarası. Kişisel bilinçdışı, bilinçli zihin için mevcut olmayan bastırılmış anıları, duyguları ve deneyimleri içeren psişenin seviyesidir. Transpersonal seviye, daha büyük evrenle birlik deneyimleri, geçmiş yaşamların deneyimleri ve gerçekliğin diğer boyutlarının deneyimleri dahil olmak üzere ruhsal ve aşkın deneyimleri içeren psişenin düzeyidir.

Grof'un çalışması, insan ruhunun yalnızca biyolojinin ve kişisel tarihin bir ürünü olmadığı, aynı zamanda daha büyük evrenle olan bağlantısının da olduğu fikrine dayanıyor. Holotropik Nefes Çalışması yöntemiyle erişilen olağandışı bilinç durumlarının, psişenin kişilerarası düzeyine erişmek ve duygusal, psikolojik ve fiziksel sorunları iyileştirmek için kullanılabileceğine inanıyordu.

Grof'un araştırmaları ve teorileri, kişilerarası psikoloji alanında etkili olmuştur ve geniş çapta alıntılanmaya devam etmektedir. Bazı akıl sağlığı uzmanları ve araştırmacıları, tedavi süreçlerinde insanlara yardımcı olmak için onun yöntemlerini birleştirirken, diğerleri bunun bilimsel titizlikten veya mistisizmle güçlü bir ilişkiden yoksun olduğunu düşünüyor.

 CHATGPT, Sam Atman isimli CEO tarafından yönetilen önemli bir proje olarak hayatımıza girdi. Benim için farklı bir arama motoru olarak görev alıyor. Ona yönelttiğim sorulara bir arama motorunun 3-5 sayfa derinliğinde saptayacağım bilgiler ile cevap veriyor olması ayrı bir çekicilik katmak. 30 Kasım 2022 tarihinde aktif hale gelen servis, birçok ülkede farklı amaçlar için kullanıldı. Bazı ülkelerde ödevleri yapmak için kullanan öğrencilerden sonra yasaklamalar da gelişti. 

Bizler için pozitif mi negatif mi sorusunun temelindeki cevap aslında yine bizde gizli. Teknoloji bizi esir almıyor, sadece kullanmayı bilmeyen bağımlılar için bir kara delik haline geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder