Bu Blogda Ara

Translate

12 Ocak 2019 Cumartesi

Renkler ve Renk Paletleri


Işığın kırılması sonucunda gözümüzde oluşturduğu elektrik sinyallerinin beynimizde ortaya çıkardığı etkiye renk diyoruz. Tabi bunları tanımlarken dijital dünya da RGB adı verilen renk uzayı sistematiğini kullanmaktayız.

RGB koordinatları
 Renklerin içinde bulunduğu düzlemdeki koordinatlarının belirlenmesinde RGB sistemi yer almaktadır. Buradaki R: kımızı, G: yeşil, B:mavi rengini simgelemektedir. 3 ana renk olarak kabul edilen bu renklerin orantısal karışımlarının ortaya çıkardığı tonları da RGB kodları ile anlata bilmekteyiz.

1953 yılında Poloroid tarafından yapılan ilk fotoğraf makinesi ile kullanıma giren bu sistem şu anda İnternet üzerinde kullanılan renk kodlama sistemidir.

Şu anda RGB verisi 24 bitlik bir veridir, bu veri de 0 dan başlayıp 255 'e kadar ilerleyebilir. Yani herhangi bir değer R, G ve ya B 0 ile 255 arasında bir değer alır. Bu denklemde tam doyuma varmak yani hepsini %100 kullanmak beyaz rengi ortaya çıkartırken, hiç bir şey kullanmayıp orijini kabul etmek siyah rengi ortaya çıkartır.

colorpix ile ilgili görsel sonucu
Colorpix Programı

Renklerin tanımlanması, kullanılması ve tasarımlarda eleştirilebilmesi için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan bir tanesi de Colorpix adındaki aşağıdaki masaüstü uygulamasıdır.


Colorpix programı indirmek için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder