Bu Blogda Ara

Translate

18 Mayıs 2019 Cumartesi

Film Dünyasının Uzun Metrajı: MCU

Kronolojik Liste
MCU yani Marvel Sinematik Evreni, uzun süredir, tekrar tekrar izleyip, dizileri, animasyonları, kitapları takip edip, Stan LEE tarafından ilk adımları atılmış olan bu kahramanlar diyarında farklı tatlar keşfetmeye başladım. Şimdi de bu filmleri tekrardan izlemek ve felsefe temelli yaklaşmak için bir adım atıyorum. 

Bu blog yazısına 10.05.2019 da başlıyorum. 22 sinema filminden oluşan bu serinin çoğu filmini sinemada izledim. Şimdi ise tekrar baştan, bu sefer olay örgüsü sırasıyla takip ederek izleyeceğim. "Spolier" vermekten öte felsefi yorumlar yaparak filmleri yorumlamayı deneyeceğim.

Sinema serilerine göre ilk adım her ne kadar İron Man 1 ile başlasada, olayların tarihi sırasına göre gidecek olursak, kronolojik tabloda ilk gelişen olaylar Captain America ile başlamaktadır. 

Yandaki fotoğrafta liste tam sırası ile verilmiş vaziyette. Ayrıntılar için üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.





1. Captain Amerika Serisi
Kronolojik olarak film, 2. Dünya Savaşı döneminden, ülkesi için her türlü fedakarlığı yapmayı göze almış bir askerin süper kahraman oluşunu izlediğim bir film. Daha o yıllarda dünya üzerinde bulunan ilk taş ile olaylar başlamaktadır.
Kaptan Amerika'nın en büyük düşmanı HYDRA ve onun ajanlarının ortaya koyduğu dünyayı ele geçirme-yok etme planlarından ibaret. Bunun için de Tesseract yani ölümsüzlük taşlarından ilki ortaya çıkmıştır.

3 filmden oluşan bu seride, Kaptan Amerika'nın geçmişini, ortak gücü, SHİELD ve ajanlarının gelişimini, HYDRA'nın sistem içinde büyümesini görüyoruz. Kış Askeri yani Bucky'nin sahnesi gelir.
3. Film ise Kış Askeri tarafından yapılan karanlık işlerin ortaya çıktığı, asıl kahramanımız olan İron Man'in geçmişini inceliyor.
Not: taşlar hakkında ufak bir yazım daha olacak.


2. Captain Marvel
2019 yılında vizyona giren, Marvel Evreni içindeki en güçlü karakterlerden birisi olan Captain Marvel'ın hikayesini anlatmak için hazırlanmış bir film. Asıl savaş öncesi, önemli bir karakteri, evrenin dengesini sağlamak üzerine yerleştirilmiş, güçlü bir kahramanı ekranlarda görüyoruz.

3. Galaksinin Koruyucular Serisi
Aslında evrenin her yerinde gezen bir grup korsan ve onların ortaya çıkardığı güzel olaylar içinde yeni br sonsuzluk taşının belirmesidir olay.  Ancak film içinde bir rakun bir ağaç ve bolca uzaylının geçtiğide bir gerçektir.
Star Lord yani Peter'ın babasının ortaya çıkışı, Thanos'un artık sahneye girmesi ve evreni en büyük hurcası olan Collector'ün sahnesi bu serinin önemli yerlerini içeriyor.

4. Doctor Strange
Benim için bu kısım farklı bir durum. Zaman Taşı ve Dormammu arasındaki savaşın yanı sıra ortaya bir beyin cerrahının kendini buluşu, dünyayı koruması ve evrenin farklı zaman dilimleri arasındaki 4. boyutu kırarak seyehati MCU için önemli bir dokunuş haline geliyor.
Marvel evreni için farklı bir yapısı mevcut ama bu filmde konu büyülerin temeline dönmüş bir hal aldı. Karanlık gücün yemeye çalıştığı evrenlerden sonra dünyanın yok olmaması için en önemli koruyucu olan Dr. Strange devreye girdi.



5. İron Man 
Bu hikayeler dizisinde en önemli yeri hakkettiğini düşündüğüm kahraman bence Demir Adam / İron Man. Bunun bir kaç nedeni var aslında, bütün bu hikayenin ilk kahramanı olması bunlardan birisi, bunların yanı sıra filmler içinde yer alan süperkahramanlardan birisi olmaması da en önemli özelliğidir.
İron Man; özel bir güce sahip değildir, aslında bir insana ait en önemli iki yeteneğe sahiptir, düşünme ve hayal kurma yeteneklerine. Elindeki tüm imkanları, hayalleri ile şekillendirip, bilgisiyle düzenleyerek tüm bu süper kahramanlar arasında sıradan bir insan olarak yer almaktadır.
Bir mağara içinde dünyaya yeniden dönüşü, orada yaşamını yeniden kazanırken kendisine verdiği söz, şirketini yeniden şekillendirmesi, egosu ile savaşması ve geçmişinde yaptığı hatalar ile yüzleşmesi sonrasında ortaya çıkan bir kahraman olmuştur.

6. Hulk
Aslında bu yeşil dev çok bilinen bir karakter, kendisi bir bilim adamı, kendi hataları sonucunda bu hale gelmiş birisi. İçinde iki farklı benliği taşıyor, bir yanda sinirli, ezmekten hoşlanan o yeşil dev yani Hulk, diğer tarafta gama ışınları başta olmak üzere çoğu konuda bilgili bir bilim insanı Bruce Banner. 
Aslında bu çatışmanın sonunda bir film daha beklerdik ama olaylar biraz hızlı giderek aradaki o ikili mücadele son bulmuş ve sonunda Prof. Hulk doğmuştur.

7. Spiderman
Farklı filmlerini de izlediğimiz en genç kahramanımızdır Örümcek Adam. Kendisi kıvrak zekası ve çocukluğunda ortaya çıkardığı keşifleri ve sonrasında bir örümcekten aldığı yetenekleriyle bir çok noktada ilerlemiştir.
Bu durumuyla Tony Starck tarafından çok değer verilen bir karakter halini almıştır.

8. Black Panter
Wakanda isimli Afrika'nın dışarıdan fakir içeriden aşırı zengin ve gelişmiş, gelişmişliğinin yanı sıra egosunu kenra bırakmış en önemli ülkesinin koruyucu ruhunu simgeleyen lideridir Black Panter. Bütün bu olaya Winter Soldier tarafından öldürülen babasından sonra dahil olmuştur.
Wakada, seri için önemli bir niteliğe sahiptir. İçerdiği teknolojinin yanı sıra bir tek bu bölgede bulunan dünya açısında çok değerli olan bir metali Vibranyum'u taşımaktadır. Kaptan Amerika'nın kalkanı, bir çok uzay saldırısında aranan maddeyi ve Sonsuzluk Savaşı'nı çekmiştir bu topraklar.

9. Thor
Kendisi Asgard adında bir diyarda yaşayan, ortalama 5000 yıllık ömüre sahip olan, Celtic mitolojisinin ürünüdür. Kral Odin'in oğlu Thor ve üvey kardeşi Loki hikayelerin ana kahramanlarıdır.
9 diyarın koruması olan bu kahramanlar her diyarda ortaya çıkan sonsuzluk taşlarının evrenleri yok edişini engellemek için takımın içerisinde yer alırlar.
Aslında bu taşların ilkinin savaşını da Kral Odin'in babası Bor tarafından verildiği, taşının Kara Elf'lerin elinden alındıktan sonra bilinmeyen bir yere saklamasıyla ilk taş ortadan kalkmıştır. Ancak evrenler 5000 yıl sonra yeniden birbirine yaklaşınca aradaki kapılar daralıp taş yeniden ortaya çıkmıştır.

10. Ant-Man
Burada farklı bir dünyanın izlerini taşıyan bir silah mevcut. Yeni keşfedilmeye başlanmış olan kuantum dünyasının.  Scott Lang isimli bir hırsız tarafından başlayan bir macera ile Karınca Adam kostümü kullanıma girmiş olur. Aslında çok eski bir projeyi yeniden canlandırmış olurlar.
Dr. Hank Pym tarafından çok öncelerden kullanılan ama sevdiği kadını kuantum evreninde kaybetmiş olması ardına başlayan macera sonucunda küçülme-büyümeden öte kuantum evreni içinde seyehat ederken zamanın kırılmasını keşfederler.

Tüm bu ana film kahramanlarının yanı sıra Avanger serisi içinde tanıştığımız Ultron, uzakları görebilen Hawk Eye, ajanlar içinde geçmişi karanlık olan Black Widow bunlardan bazılarıdır.

11 yıllık bir sirenin sonunda ortaya çıkan 22 film ile, farklı galaksilerin kötüleri ile savaşılmıştır. Bu savaşların en büyüğü olan Thanos ile savaşın temeli üzerine farklı düşünceler mevcuttur. Evrenin yarısını yok etmeye çalışmak sonrasında bahçesinde huzurlu bir hayat sürmek isteyen Thanos bu içgörüye nereden sahip olduğu tartışma konusudur.
Kimilerine göre bu durum bir denge arayışı kimilerine göre ise Ölüm isimli karaktere duyduğu aşkın sonuncunda onun kendisine ilgi duyması için yapılmış bir hamle olarak görülmektedir.

Stan Lee 1922-2018


Tüm bu kargaşanın içinde öğrendiğimiz bir şey varsa insan hayal dünyası ucsuz bucaksız bir düşünce gücüne sahip, derinliklerinde çok daha güzel maceralar yatıyor olabilir. Bize bu kahramanlar ile tanışma fırsatı veren Stan Lee'ye teşekkür etmek ise bu konunun en önemli sorumluluğudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder