Bu Blogda Ara

Translate

10 Mayıs 2019 Cuma

Kahve: Robusta vs. Arabica

Farklı bir deneyimi paylaşmak istiyorum. İki farklı çekirdek tipinin karşılaştırmasını kendimce yapmak istiyorum.
Arabica vs robusta
Kahve türleri Arabica vs Robusta

Ana çekirdeğimiz "Arabica" kromozom olarak tam olan, 800-2000 metre arasında büyüyen ağaçların verdiği, volkanik tüflü topraklarda, yağmurlar ile açan çiçeklerin verdiği çekirdektir. Kahve çekirdeği üretiminin %70'ini oluşturmaktadır. 

İkinci çekirdek ise "Robusta", yere daha yakın yerlerde yani ortalama 0-600 metre arasında yetişen, düzensiz çiçek açma, yetişme ve Arabica'ya göre daha uzun sürede olgunlaşma dönemine sahip bir çekirdek türüdür. Yapısı 3n kromozomlu, daha yabani, ilkime dayanıklı, hastalıklara daha az rastlanan bu tür daha yüksek verim verdiği için daha ekonomiktir.

Bu iki çekirdek türünde farklı coğrafyalarda farklı notalar ile kahveler yapmak mümkün. Özellikle Arabica çekirdeklerinin yetiştği bölge, çevresindeki bitki florası, toprağın asitliğinden, yıkama-kurutma-kavurma-öğütme işlemleri tadını baştan sona etkilemektedir.

Robusta çekirdeğinin en temel özelliği Arabica'ya nazaran 2 kat kafein içermesidir. Bunun için bulduğum ilk çekirdekleri Moka Pod ile deneyip, farklı bir aroma olacak mı bakmak istedim. Bu yazıda bu farkları paylaşmak istiyorum.

Kahve Çekirdeği
Arabica; genelde koyu kavrulmuş yani Dark Roast çekirdekleri taze öğüterek yaptığım espressolar daha yağlı, hafif ve acı aromalı olurlar.
Robusta; yine koyu kavrulmuş çekirdekleri taze öğüterek Moka Pod ile yaptığım demlemede ortaya çıkan sonuç, daha akışkan, daha koyu bir aroma. Kafeinin etkisi ile daha ağır ama acı tadının azaldığı ortada olan bir içim sonucu elde ettim.

Kafein, var olan kahve tadını acı hale getirmez, sadece sertliğini arttırır. Bunun getirisi daha fazla kafein içeren çekirdek olan Robusta çekirdeklerinde sertlik yüksek, ama tadındaki acılık yani bitter yapı Arabica çekirdeklerine kıyasla daha düşük vaziyette.

Keyifli içimler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder