Bu Blogda Ara

Translate

14 Ağustos 2019 Çarşamba

Çakralar 1: Nedir?

fak bir seri yazma kararı verdim. Aslında bu seriyi sadece çakraları anlatmak için de kullanma niyetim yok. Dünya üstünde birçok inanışın ortak bir açıklayıcı yapılanması mevcut. Bu sistemlerden bir tanesi de çakralar. İşte burada bu sistemi anladığım şekilde anlatıp, diğer sistemlerdeki karşılığını paylaşmak istiyorum.


Kökeni Sanskritçe olan bir kelimedir ÇAKRA, beden içinde enerji akışını ve bu akış sırasındaki toplanma noktalarını simgeler. Başta Hindu olmak üzere bazı inanç sistemleri içinde, kişinin iç huzurunu ve dinginliğini bulmasını, ortaya çıkan kargaşanın çözülmesini hedefler.

İlgili resim
İnsan bedeni üzerinde bulunan, en temelinde 7 tanesi üzerinden eğitime başlanan, sakrumdan taç bölgesine yani kafanın en üstüne kadar uzanan bir tür akış şemasıdır.
Enerji yer ile gök arasında akar, bu akış içinde çakralar arasında dolaşır.

En basit hayal etme yöntemi ile bu çakraları birer havuz gibi düşünebiliriz. Buradaki her adımı ise havuzun içine girip orayı doldurup sonraki havuza geçen su birikintisi gibi düşünebiliriz. Ortaya çıkacak sorunlarda burada temelde ikiye ayrılmaktadır;






  1. Havuzun dolmaması, yeterizlik durumu, kaçınma durumu... İçeri alınan enerji o bölgedeki havuzu dolduramadığı zaman sonrakini kapatması gibi bir sonuç ortaya çıkartır.
  2. Havuzun taşması, akışın bozulması, aşırılık durumu, ortaya çıkan en temel durum ise telafi etme güdüsüdür.

Çakra mevzu olunca her yerden sanskritçe terimler ortaya çıkmaktadır, bunları da bölüm bölüm ufak ufak anlatmak istiyorum.

Mukti: yükselen anlamına geliyor, özgürlüğü anlatan bir kelimedir, yerden gelen, kök çakra ile bedene giren, toprağın o katı halinden doğan ve taç çakraya yükselip düşünce olarak bedende arşa çıkan durumdur.

Bhuleti: gökyüzünden insana inen, taç bölgesinden düşünce sistemine girip, her havuzda yoğrulup, katı bir hal ile toprağa ilerleyen, kök çakraya giden enerji şeklidir.

Bu iki eneji şekli dışında döngüsel iki enerji türü vardır, dişil ve eril akımlardır, İda ve Pingala, Sushumna adındaki üzerinden akımın geçtiği, çakraları içeren o yolağın üstündeki döngüsel akımlara verilen isimlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder