Bu Blogda Ara

Translate

19 Ağustos 2019 Pazartesi

Kişilik Analizlerinde Modern Yaklaşım: Enneagram

Ennegram Döngüsü
Bir insan ile tanıştığınızda merak listesi içinde üst basamaklarda bulunan burçlar kişilik analizi sisteminin evrensel olarak en sık kullanılan, belki de en eski sistemlerinden birisidir. Bunun yanı sıra onlarca farklı sistematik geliştirilmiştir. Ben farklı ve bilimsel bir altyapısı olan sistemden bahsetmek istiyorum.
Enneagram, ismi Latince'den gelen, dokuz köşe dokuz kenar anlatısının kendisidir. Farklı tarifleri olsa da benim incelediğim, öğrendiğim kadarıyla temeli tasavvuf dünyasına dayanan bir yapısı vardır. Farklı olan durum ise, sanayi devrimi sonrasında "hayatta kalma hakkı" mevzusunun yerini "yaşama hakkı" konusuna bırakmasıyla gündeme gelmiş ve dönemin psikiyatrist ve psikologları tarafından şekillendirilmiş bir programdır.


Bu alanda ilk bahsetmek istediğim kişi, Ermeni asıllı Georgi Gürciyev. Kafkasya doğumlu, bölgeyi gezmiş, insanları tanımış, onlarla birlikte hem araştırma yapmış hem de onları eğitmiştir. Diğer isim ise Bolivya kökenli bir Arica Okulunun kurucusu Oscar Ichazo'dır. 

Yukarıdaki isimlerin yaşadıkları dönem, Sanayi Devri  sonrasındaki dünyanın ortaya çıkardığı hızlı değişimin, parabolik ivmelenmeyle oluşan teknolojik ilerlemenin ve sağlıktaki ilerlemenin getirdiği durumdur. Konuya en çarpıcı örnek olarak şunu verebiliriz; belirtilen dönem öncesinde menapoz nadir görülen bir durumdu. 

İnsan ömründeki bu uzun dönüşümün, insanlara yaşadıklarını fark etmelerini sağladı. Bu yaşam savaşı için Dünya Savaşları başlayınca, ortaya akımlar buna bağlı kuşaklar, anlayış farkları ortaya çıktı, Enneagram ise buradaki dönüşüm sonrasında bireyin kendisini tanımasını sağlayan çağa yetişmesiyle önem kazanan bir yapı halini aldı. Kişi dünyadaki varlığını tamamladığında; barınma, eğitim, yemek, evlilik, çocuk gibi görevlerini yerine getirdiğinde geriye yeni bir sorunun ortaya çıkmasını sağladı. 30-35'li yaşlara gelen birey önünde yolun ikinci kısmını görmüş ve içinden yüksek sesle cümleleri tekrar etmiştir;

Ben ne için yaşıyorum?

İşte Enneagram buradaki sorunun cevabını vermek için vardır. Yani benliğini tamamlamış bireyin Benötesi Psikolojik altyapısının organizasyon şemasını çıkartan bir algoritmadır. 
Kendi içinde iki bölümü vardır temelde. İnsanların frekansını yani ruhun titreşimini gösteren duygusal durum ve bakış açısını gösteren kişilik tipi
Duygusal durum temelde 9 katman ile incelenebilir. ( Bu kısma başka bir yazıda açıklık getireceğim.) 

 

Kişilik tipleri ise 9 farklı bakış açısının bir arada olduğu yapıdır. Bu tipleri bir masa etrafında toplayınca bir konuya her yönüyle bakılabilir ve ortaya evrensel bakış açısı çıkar. Bu tipler arasında ise iki bağlantı mevcuttur. Bu bağlantıları 1/3 ve 1/7 şeklinde tanımlamak açıklayıcı olacaktır.

1'in 3 e bölüm ile 3-6-9 arasında geçişi gözlemleriz.
1'in 7'ye bölünmesi ile 1-4-2-8-5-7 şeklinde bir tekrarın içinde kalır, geriye kalan 6 kişilik tipi'nin bağlantısını görürüz.

Yandaki algoritmanın ayrıntılarını sonraki yazılarımda bulabilirsiniz. 

Öneriler:

  1. Test için kullacağınız basit bir giriş sitesi: Enneagramtesti 
  2. Okumak isteyenler için Türkçe'ye çevrilmiş en düzgün kitap olduğunu düşündüğüm kitap: Ruhun Aynası Enneagram

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder