Bu Blogda Ara

Translate

5 Eylül 2019 Perşembe

Çakra 4: Kalp


12 Yapraklı Lotus
Akışkanlığın, enerjinin aktarımı ve şekilsizliğinin sembolüdür Hava. 4. çakranın en temel niteliğide göğüs kafesi içindeki o akışkanlık ile hayatın devamlılığını sağlamasıdır. Sevginin, dengenin ve ferahlığın sağlandığı bir dünyada, kendini kabul etmiş, sosyal bir kimlik kazanmış bireyin dengeli çakrasıdır Kalp çakrası.

Ortalama 3.5 yaş ile 7 yaş arasında, okul döneminin başlarında ortaya çıkan bu çakra, sosyal kimliğin gelişimi ile ilişkilidir.
Mevlana'nın dediği gibi;

Senin görevin aşkı aramak değil,
ancak onunla aranda kurduğun engelleri aramak ve bulmaktır. 

Bu çakra, kendimizi var oluş alemine açtığımız yerdir. Koşulsuz sevmeyi öğrenmemiz bu yolda ilerleyişimizi gösterir. Kalp varlığımızın merkezindedir, hayatın akışını sağlamak üzeri bedenin döngüsünü yönetir.
Evren üstünde var olan elementlerin birbirine harman edildiği yapı sevgidir. 

Bu çakrayı dengelemenin en önemli yolu, içeriye dönmektir. Her şeyi dışarıdan elde edemeyeceğini anlayıp, kendi içine bakıp, kendini kendinle desteklemek gerekir. 

Lao Tzu
3. çakradaki seks merkezli egonun yok edilişi, buradaki yapının anlık olarak ortadan kaldırılması ise, bu çakrada elde ettiğimiz sevgi ise bu yok oluş deneyiminin kalıcı bir hale gelmesidir. 
Bu çakranın gelişimi toplum içinde gerçekleşir, aile ile, okul ile, toplum ile bağların gelişimi şeklinde ortaya çıkar. Beğenilmek, kabul görmek gibi yapılar vardır. Matem kalp çakrasının kötü yönüdür. 

Lao Tzu 'nun bu konu hakkındaki yorumu;
" Her şeyin gelip gitmesine izin verin, kalbinizi gökyüzü kadar açık tutar."

1 yorum:

  1. https://edebifeylesof.blogspot.com/
    Hayattaki her olgu hakkında bir çıkarımda bulunmak delilik midir? Buna delilik diyenin yaşamasındaki anlam nedir?

    YanıtlaSil