Bu Blogda Ara

Translate

27 Ağustos 2020 Perşembe

Kablosuz Ağlar ve İnsan Bedeni

 

Kablosuz ağ olan Wi-Fi; birçok akıllı cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir. 2.4 GHz ve 5 GHz bandlarında radyo frekans yayarak iletişim kurar. Verilerin hem gönderilmesi hem de alınması konularında işlev gören, günlük hayatın her yerinde kullandığımız bir teknolojidir.

Radyo frekans temelli bu teknolojinin beden üzerine etkilerini çalışan birçok çalışma mevcuttur. Bunlardan bir tanesinden bahsetmek istiyorum.

 

Çalışmaya göre bu ağ bedende oksidatif stress oluşturmaktadır. Yani beden içerinde serbest oksijen   radikallerinin (örneğin H2O2 gibi) miktarını yükseltmektedir. Buna bağlı olarak; spermler ve testislerde hasar, nöropsikiatrik etkilenmeye bağlı beyinde dalga değişimi, hücre bazında DNA hasarı ve hormonal bazı değişiklikler meydana getirdiği bulunmuştur.

Temelindeki mekanizma; elektriksel değerin değişmesi ile bedendeki kalsiyumu taşıyan sistemin hücresel olarak aktifleşmesi olarak görülebilir. 

Bir kaç örnek: cep telefonlarından yayıla Wi-Fi sinyallerinin yağ kökenli kök hücreleri aktifleyerek, yağ dokusunda artışıa ve buna bağlı obezitenin oluşmasına neden olduğun gösteren bulgular mevcut (1).

Anne karnında Wi-Fi etkilenmesine bağlı olarak beyin ve davranış gelişiminde değişiklik ve beyindeki oksidatif stresin arttığı gözlemlenmiş (2).

Wi-Fi ile kullanılan bilgisayarların spermler üzerinde DNA yapısını ve hareketliliğini bozucu davranışlarının olduğu ve buna bağlı olarak kısırlık ortaya çıkartabileceği gösterilmiştir (3).

Çevremizdeki radyofrekanslar, kızılötesi, morötesi veya radyoaktif yayılımların non-iyonize olarak odaklanmamış formalarının bile beden üzerinde etkileri gün geçtikçe farklı çalışmalar ve toplanan veriler ile gösterilmektedir. İyonize-odaklanmış hallerinin zararlarını hepimiz görmekteydik (sadece zararları demeyelim, tedavi amaçlı kullandığımız yöntemler de mevcut). Her türlü ekstra yük oluşturan frekanstan kaçınmakta fayda var.

 

Kaynak: Wi-Fi is an important threat to human health

1. Influence of Smartphone Wi-Fi Signals on Adipose-Derived Stem Cells 

2. Postnatal development and behavior effects of in-utero exposure of rats to radiofrequency waves emitted from conventional WiFi devices

3.Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases sperm DNA fragmentation 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder